Чи безпечний PET-G для харчових продуктів?
Вівторок 27 червня, 2023
3D Way
Переглядів: 274
PET-G – ідеальна нитка для повсякденних побутових речей, але чи безпечний PETG для харчових продуктів? Дізнаємося разом.
PET-G швидко став улюбленим філаментом для багатьох 3D-друкарів. Цим матеріалом відносно легко друкувати, він має чудову механічну міцність і випускається у величезному асортименті кольорів і різновидів, щоб легко вписатися будь-куди. PET-G використовують для друку іграшок, корпусів для електроніки, косплей-об'єктів і навіть доповнень до меблів! А як щодо деталей, призначених для кухні?
Ви можете подумати, що оскільки PET-G пов'язаний з PET – пластиком, з якого виготовляють пляшки для води та контейнери для їжі на винос, то PET-G – це безпечний вибір для втілення в життя черпака вашої мрії. На жаль, це не завжди так. А 3D-друк робить ситуацію ще складнішою.
У цій статті ми детально розглянемо, чи безпечно використовувати деталі, надруковані з використанням PET-G-філамента, з харчовими продуктами. Ми також дамо вам кілька порад про те, як друкувати та обслуговувати деталі з PET-G з урахуванням харчової безпеки. Але спочатку розгляньмо, що робить матеріал безпечним для харчових продуктів першочергово.
Інгредієнти
Сам по собі PET-G (як і PET) не є небезпечним для контакту з харчовими продуктами. Занепокоєння щодо безпеки харчових продуктів, як правило, пов'язані з невеликими кількостями матеріалів, що залишилися після виробничого процесу, які можуть витікати з пластику і потрапляти на наші тарілки. Це можуть бути пластикові добавки, пігменти, мономери, що не прореагували, або будь-що на виробництві, що контактує з матеріалом між його синтезом і кінцевим пакуванням.
На щастя, вчені та інженери розробили безпечний для харчових продуктів процес виробництва PET, і він добре переноситься на PET-G. Ці два матеріали хімічно відрізняються додатковим гліколем (позначеним -G), який додається до PET-G для зменшення кристалічності PET. Простіше кажучи, цей додатковий гліколь покращує якість друку і зменшує проблеми з деформацією.
З точки зору безпеки харчових продуктів, додатковий гліколь не має жодного впливу. Якщо PET-G розроблений, виготовлений, оброблений і надрукований відповідно до стандартів харчової безпеки, то він, як правило, безпечний для використання в харчових продуктах, які контактують з ним. Однак дотримання всіх цих стандартів є непростим завданням. Особливо з огляду на те, що виробники філамента не зобов'язані дотримуватися таких високих стандартів, оскільки нитки не призначені для контакту з харчовими продуктами.
Отже, перш ніж ми розглянемо, як друкувати безпечні для харчових продуктів деталі PET-G, подивімось, на які стандарти харчової безпеки слід звернути увагу.
Міркування щодо безпеки харчових продуктів
Перероблювання будь-якого пластикового виробу, який призначений (або може контактувати) з харчовими продуктами, вимагає дотримання певних виробничих стандартів.
Слідкуйте за змінами у відповідності безпечності нитки для харчових продуктів у різних колірних варіантах. Деякі нитки можуть містити пігмент, який не вважається безпечним для використання в харчовій промисловості. Щоб перестрахуватися, краще обирати прозорі нитки.
Важливо також враховувати, що виробництво нитки не закінчується після того, як вона покидає завод. Нитка лише чекає, коли з неї додатково виготовлять все, що ви захочете! Це означає, що для того, щоб створювати безпечні для харчових продуктів вироби, вам потрібно переглянути власні виробничі практики.
Практики 3D-друку
Отже, припускаючи, що ви вибрали нитку, виготовлену з дотриманням стандартів харчової безпеки, настав час звернути увагу на ваші друкарські практики. Хоча і тут є більше, ніж здається на перший погляд.
Апаратне забезпечення
Перша частина міркувань щодо друку – це обладнання, яке ви маєте. Важливо, щоб усе обладнання було чистим і відповідало санітарним нормам.
- Зберігання філамента: Намагайтеся зберігати філамент, який ви плануєте використовувати для деталей, що контактують з харчовими продуктами, в поліетиленовому пакеті або коробці для зберігання, щоб уникнути випадкового забруднення.
- Подача матеріалу: Перевірте шестерні екструдера на наявність бруду та сміття. Якщо він забруднена, то добре його почистьте.
- Сопло: Варто добре почистити сопло перед друком, навіть якщо воно виглядає нормально. Перевагу слід надавати соплам з нержавіючої сталі, оскільки типові латунні сопла містять свинець.
- Стіл: Перед друком його також слід ретельно очистити. Ви також можете розглянути можливість використання підкладки, щоб запобігти прямому контакту вашої деталі зі столом, якщо ваш стіл не в найкращому стані або ви не можете обійтися без адгезійної допомоги.
Слайсинг
Друга частина міркувань з'являється, коли ви слайсите модель. Потрібно не лише мінімізувати контакт надрукованих деталей з антисанітарним обладнанням, але й бути впевненими, що не створюєте місце, де можуть розмножуватися бактерії.
- Висота шару: Бактерії полюбляють перебувати в межах ліній шару. Хоча вам доведеться пожертвувати деяким часом друку, мінімізація цих мікропроміжків має бути пріоритетом для отримання найбезпечніших результатів.
- Заповнення: Збільшення заповнення може також сприяти мінімізації проміжків та інших місць, де бактерії можуть безперешкодно розмножуватися. У цьому випадку також непогано перестрахуватися, коли справа доходить до проєктування деталей для забезпечення довговічності. Невеликої тріщини достатньо, щоб прибрати цей предмет з вашої кухні.
- Геометрія: Під час нарізки уявіть, що ви миєте модель вручну губкою. Чи є невеликі щілини, до яких важко дістатися? Якщо так, то, можливо, вам варто відрегулювати модель так, щоб ви могли ретельно вимити всі її поверхні.
Є кілька речей, про які слід пам'ятати, коли мова йде про безпеку ваших деталей для харчових продуктів.
Догляд після друку
Маючи в руках щойно надруковану формочку для печива, витративши кілька додаткових хвилин на її постобробку, ви уникнете зайвого стресу в довгостроковій перспективі. Зробивши кілька простих кроків, ви зможете уникнути необхідності передруковувати деталь після кількох використань, щоб запобігти харчовому отруєнню.
Як ми вже згадували, основною проблемою для друкованої деталі є лінії її шарів. Ось чому дуже важливо відшліфувати деталі з PET-G перед тим, як використовувати їх на кухні. Хоча шліфування є найпростішим підходом, воно не рекомендується як завершальний етап, оскільки створює мікроскопічні подряпини на поверхні, які створюють таку ж проблему, як і лінії шарів.
В ідеалі, після завершення всіх інших етапів постобробки, деталі слід покрити безпечною для харчових продуктів епоксидною смолою. Це заповнює лінії розшарування та будь-які інші дефекти поверхні, які можуть спричинити проблеми.
Коли справа доходить до очищення цих деталей після використання, віддайте перевагу ручному миттю, а не посудомийній машині. З температурою схоплювання скла близько 85 °C ви ризикуєте деформувати деталь у посудомийній машині. Щоб відмити поверхню з епоксидним покриттям, достатньо простого мила і води. Однак уникайте миття дуже гарячою водою, оскільки PET-G більш схильний до поглинання вологи при високих температурах.
Аналогічно, завжди будьте обережні, коли використовуєте деталь з PET-G в харчовій промисловості. Кипляча вода занадто гаряча для безпечного використання PET-G. Використання мікрохвильової печі також може погано закінчитися, якщо за ним не стежити. Найбезпечніше зберігати вироби з PET-G для страв десь між холодними та теплими. Для всього іншого, мабуть, краще використовувати кераміку.